GİRESUN DERGİSİ'nin kurulduğu gündeki ilk sayısından itibaren yazı ailesinden, canı gibi sevdiği Giresun'unumuzun efsanelerinden biri olan Rahmetli Mustafa Dağ'ı unutmayarak vefatının 17 yılında saygı ve rahmetle anıyorum.

Gazeteci-yazar, gezgin, ziraat mühendisi ve Giresun Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Mustafa Dağ geldi- geçti şehrimizden

Fiskobirlik Genel Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olarak çalıştı Teknik personel olarak görev yapan Mustafa Dağ, TRT de fındıkla ilgili   bir programa çıktığı için siyasi baskılara maruz kalarak ayrılmak zorunda kaldı ve Giresun Belediyesi'ne geçti.

**** **** ****

Yerel basında gazeteciliğe yeni başladığım dönemde tanıştık.  Valilik basın ve halkla ilişkiler gibi belediyenin sosyal işler müdürlüğü de hemen hergün mutlaka ziyaret ettiğim yerdi. Giresun Belediyesi’nde Sosyal İşler Müdürü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Başkan Yardımcı olan Mustafa Dağ 'a uğradığımızda haber sıkıntısı çekmezdik. Genç muhabirken haber niteliği taşıyan konuları ustalıkla aktarıyor tüm, detayı atlamadan anlatıyordu.

Sonra öğrendim ki gazeteciliğin kitabını yazmış. Yeşilgiresun Gazetesi spor yönetmenliği, Akajans temsilciliği yapmış tecrübeli ustamızdı. Daddara Mehmet Yüksel'le Foto Basın'ı açtı. Giresunspor'un Çotanak Dergisi'ni çıkardı. Giresun'un çok önemli fotoğraflarında imzası vardı. Tüm tarihi binaları, kapı kollarını içeren, şehir, yayla-doğa fotoğraf arşivi olduğunu biliyoruz.

Mustafa Dağ adına Kent müzesi açılarsa arşivi sergilenir kaybolup gitmez umarım.

Park ve bahçeler müdürüyken elinde telsizi akşam muhabir odama gelir cadde ve sokaklara taktırdığı sokak lambalarının nasıl göründüğünü, bahçe düzenlemelerinin eksiklerini sorardı.  Parktaki çiçekleri okşar, bankları düzeltirdi. Evi gibi bakardı şehrin park ve bahçelerini.

Mustafa Dağ bir kültür ve sanat adamıydı. Giresun Aksu şenliğinin önce ulusal, sonra uluslararası festival şeklinde kutlanmasını sağladı. Anadolu’da ilk şehir tiyatrosunun kurulduğu kentimizde 1988 yılında Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun açılmasına öncülük etti. Başkan yardımcılığı döneminde kurulan Belediye Konservatuarı, halen eğitim ve öğretime devam etmektedir.

Giresun Dergisi'nin 1988 yılı Temmuz ayında başlattığı Giresun Yaylaları Otçu Göçü Şenlikleri ve Sıla Haftası için Dereli Belediye Başkanı Halil Bektaşoğlu'nu ikna eden Mustafa Dağ, Kümbet yaylasında ilk çadırı kurarak yıllarca süren yayla şenliklerine önderlik etti.

**** **** ****

Giresun Belediyesi'nden emekli olan Mustafa Dağ, bir turizm elçisi gibi ilimizin yaylalarını, şenliklerini tanıtmaya gayret gösterdi, gidip gördüğü güzellikleri yaşadığı kente taşımak istedi.

Denize uzanmış yarımadanın üzerindeki şehrimizin ters kaşık görünümünde ki Giresun Kalesine   mağaralar bölgesine doğal şelale ve anfitiyatro alanı yapmak için proje tasarlıyordu.

Karadeniz sahil yolu yapılırken transit yolun şehrimizin güneyinden tünelle Batlama- Çıtlakkale girilip, Keşap tünelinden çıkılmasını, köprülerle geçilerek kıyılarımızdaki koylarımızın, kumsallarımızın tahrip edilmemesi gerektiğini sürekli anlattı ve yazdı ancak yalnız kaldı, dikkate almadı kimse.

İzmit Seka parkının benzerini şehrimizin sahilinde deniz ile yol arasında olmasını istedi. Giresun Kültür parkı projesinin hayata geçmesini gündeme getirdi. Ama vefat edince projesi rafa kalktı

Soyadı gibi Dağların adamı olan doğa tutkunu Mustafa Dağ, gönüllü doğa gruplarıyla yayla-meralarımızı mesken tuttu. Kurdukları Cumartesi Doğacıları - Giresun Doğa Dostları Grubuyla ilimizin el değmemiş doğa harikası rotalarına giderek, gezi-yürüyüşlere rehberlik etti.

Dergimizin kuruluşundan itibaren, haber, röportaj ve yorumlarıyla Giresun’umuzu tanıtan Mustafa Dağ emekli olunca da  köşe yazılarına devam etti.

Ömrü boyunca daha güzel bir kentte yaşayalım diye mücadele etti.

Hizmetleriyle ölümsüzleşen Mustafa Dağ 'ın vizyon ve misyonu dergimizde yaşayarak yoluna devam edecektir.

Ruhu şad olsun.

Mekanı cennet olsun.