İkinci Meşrutiyet’ten beri Giresun ili süreli yayınlar bakımından niteliği olan dergiler ve gazetelere sahip olmuştur. İzler (1925-1927), Aksu (1933-1947) ve Halk Eğitimi Dergisi (1961-1972) arasından bugün yayın hayatına devam edebilen tek dergi, 1986 yılından beri otuz dört yıldır var olabilmiş [Gurbetçi] Giresun Dergisi’dir. Bu bakımdan Türkiye’nin mahalli basın hayatında ayrı bir yere sahiptir.

Bu dergi yayın hayatı boyunca Giresun’un seksenli ve doksanlı yıllarına ait gelenek ve görenekleri, sanat kültür ve ticaret hayatında var olmuş değerlerini gelecek nesillere aktarmıştır. Dergideki haber ve yorumlarda Karadeniz Bölgesinin tamamı ve Giresun’la bağları olan şehirler yer almıştır.

Özellikle kültürel ögelerin göçle birlikte köylerde ve kentlerde ortaya çıkmış etkileşimi, dönüşümü üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur. Bunlardan elde edilen tecrübe ve önerilerle gerçekleştirilen geceler, anmalar, şenlikler vb. etkinliklerde Giresunluluk öne çıkarılmaya çalışılmıştır.

Onun yayın hayatını içerikleri bakımından iki döneme ayırarak incelemek gerekmektedir. İlk dönemi iki binli yılların başına kadar olan kültürel analiz, proje ve tekliflerin ele alındığı dönemdir.

Bu ilk döneminde büyük kentlere yaşanan göçle ortaya çıkan hemşerilik çerçevesinde gurbetteki Giresunluya sahip çıkmak temel prensip olmuştur.

Bu aşamanın ikinci yarısında ise geride yani Giresun’da kalanların çeşitli ihtiyaçlarına maddi ve manevi destek olmak anlayışı hâkimdir. Bu nedenle tatilde Giresun’a gelen yöre insanının düğün, toplantı ve şenlik etkinlikleri kültür aktiviteleri olarak öne çıkarılmıştır. Doksanlarda büyük kentlerde çalışarak belli bir birikime sahip olanların Giresun etkinliklerinden yapılmış haberler ağırlık kazanmıştır.

Bu bağlamda derginin yayınlarında Giresun ziyaretleri ve ulusal turizm bağının güçlendirilmesine ayrı bir önem verilmiş, kum-güneş-deniz eksenli anlayıştan farklı eko turizm faaliyetlerine ön ayak olunmuş veya komu oyu baskısı üzerinden destek verilmiştir.

Giresun yöresine ait festival ve kutlamalara her sayıda yer verilmiştir.

ü    Aksu Festivali

ü    Çamoluk Bal Festivali

ü    Çamoluk Kuru fasulye Festivali

ü    Fındık Festivali

ü    Geleneksel Karaovacık Yaylası Otçu Göçü Şenliği

ü    Giresun Sisdağı Erkeksu Otçu Şenliği

ü    Giresun Uluslararası Aksu Festivali

ü    Görele İlçesinin Kurtuluşu

ü    Hıdrellez Şenliği

ü    Kulakkaya Kar Festivali

ü    Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali

ü    Sağrak Gölü Yayla Festivali

ü    Şebinkarahisar Kültür Sanat ve Ceviz Festivali

ü    Uluslararası Bektaş Yayla Festivali

ü    Uluslararası Dereli Kümbet Kültür Turizm ve Sanat Festivali

ü    Uluslararası Kemençe ve Horon Festivali

ü  Yayla Otçu Göçü Şenliği

Dergiden destek almış etkinliklerin ve kutlamaların başlıcalarıdır.

Geçen yıllar içinde bu kutlamaların çoğu kabul gördüğü için bu güne kadar devam etmişlerdir. Bölgenin en eski geleneği Giresun Çepni bayramlarından yayla ot göçü bu etkinliklerle beraber yıllar sonra tekrar hayat bulmuştur. Bu toplanmalar sayesinde yayla pazarları rağbet görmüş, iç pazarda hareketlilik artmıştır. Ancak tüm bunlar kontrolsüz biçimde yaygınlaşmıştır. Bakir ve doğal yerlerde çevre kirliliği ve beton yapılaşmaya sebep olduklarından il kültür şenlik çerçevesi bilimsel normlarla yeniden yapılandırılmalıdır.

Giresun Dergisi yayın hayatına dair bu döneminde gurbet hemşehriciliği, memleket turizmi, batı kentlerine iş ve emek göçü, yerel sanatçıların ulusal tanınırlığı, şenlikler ve Mayıs Yedisi Festivali, yayla şenlikleri, mahalli kültür ve folklora dair yazılar yer almıştır.

Derginin yola çıkışında Giresun’un seksen yıllık tarihî problemlerine çözüm önerileri ve deva olacak uygulamalar temel alınmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun iki büyük şehrin arasında kaldığı için geliştirilmemiştir. Oysa her kentin kendine özgü değerleri vardır. Giresun kültürel değerleri hak ettiği yere ulaşamamıştır. Bu sebeple Giresun kültür ögelerinin Giresun Dergisi’nde yer verilen yazılarla tanıtmaya ve desteklenmeye çalışılmıştır.

Otuz yılı aşan çabanın adı Giresun Dergisi’dir. Giresun için nerede bir ses, ahenk ve emek varsa ona ulaşılmış; yüzlerce sanatkâr, yazar ve iş insanı bir dergi çatısı altına alınmıştır ve bu isimlerden akıldan çıkmayan birkaçını buraya kaydedelim. Rahmi Korkut Öğütçü, Naim Tirali, Fethi Karamahmutoğlu, Hamit Görele, Ömer Akpınar, Bahtiyar Dayımoğlu, Ahmet Kaçar, Ö. Erden Menteşeoğlu, M. Sırrı Öztürk, Mehmet İpek, Kâtip Şâdi, Halil Kütük, İbrahim Balcıoğlu, İbrahim Can, Ayhan Yüksel, Seyfullah Çiçek, Nihat Öztürk, Mustafa Dağ, Mustafa Kaplan, Ahmet Gürsoy, Cemalettin Tiryaki, İsmail Bozalioğlu, Ali Karadeniz, M. Naci Keskin, Burhan Temel, Nihat Çelik gibi derginin sayfalarında yüzlerce isim vardır.

Bu yayın Bursa’daki yazı işleri müdürü Murat Toker’den beri gönüllüler topluğu yanında birçok iş insanının reklam destekleriyle bugüne kadar ayakta kalmıştır. Bütün bu çabaların kaynağında olan Giresun Dergisi sahibi Remzi Mamaşoğlu’dur. Emek veren herkese Giresunlular adına büyük bir minnettarlık duyduğumu belirterek dergimize nice sayılar, aramızda olmayanlara rahmetler ve emek verenlere ise sağlıklı ömürler dilerim.