Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi Çalıştayı 9-10 Aralık 2024 tarihlerinde Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen oturumlarla gerçekleştirildi.

Çalıştayda, fındık üretiminde modern tarım teknolojilerinin ve yapay zekâ tabanlı çözümlerin uygulanabilirliği tartışıldı. Ülkemizin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındığın üretiminde verimliliği arttırmak, sürdürülebilir yöntemler geliştirmek ve teknolojiye entegre bir üretim süreci oluşturmak, eğitim müfredatına bu amaçla nasıl hizmet edilir olduğunu tartışmak çalıştayın temel amaçları arasında yer aldı.

3 4527

Çalıştay’ın açılış konuşmalarını Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, Bahçeşehir Üniversitesi Global Başkan Yardımcısı Dr. Serdar Şenel, Gıda ve Tarım Örgütü FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşe Selışık ve Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Şahin ve Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti yaptı.

Omer3646 1320

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti konuşmasında, fındık tarımında dijital dönüşüme vurgu yaparak çalıştayın Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık üretimine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Vali Serdengeçti, “Fındık çiftçisi olan bir kuşağın torunuyum bu sebeple fındığın meselelerini çok önemsiyorum. Dolayısıyla fındığın bölge insanı için ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi Çalıştayının geleceğin tarım teknolojilerini çiftçimizle buluşturma potansiyeli açısından çok değerli buluyorum.” ifadelerine yer verdi.

Üreticilerin Dikkane… ÇKS Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor Üreticilerin Dikkane… ÇKS Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor

2 8639

Çalıştayda iki gün boyunca “Dünya Tarımında Teknoloji ve Yapay Zekâ”, “Toprak, Bitki Besleme ve Su”, Bulut Mimarisi ve Yapay Zekâ”, Hastalık Zararlı Mücadelesi ve Fındıkta Rekolte Çalışmaları”, “Hasat, Hasat Sonrası ve İşleme Kayıplarının Azaltılması”, “Fındık Tarımı Eğitiminde Yapay Zekânın Rolü” başlıklı oturumlar düzenlendi. Ayrıca Üniversitemiz fuaye alanında oluşturulan çalışma masalarıyla “Yapay Zekâ ile Fındık Verimliliğinin Arttırılması ve Sürdürülebilir Fındık Tarımı”, “Fındık Tarımında Otomasyon ve Robotik Sistemlerin Kullanılması”, “Fındık Tarımında Veri İşleme” başlıklarıyla oturumlar düzenlendi.

1 5097

Çalıştayın sonuç bildirgesinde; Fındık tarım arazilerinde birim alandan daha yüksek verim alma, değişen iklim şartlarına elverişli nitelikli fındık fidanı üretme, üretim ömrünü yitirmiş fındık bahçelerini yenileme ve bu bağlamda mümkünse teraslama çalışmalarını bilimsel öngörü ile yapma, fındık tarımı için inovatif makineli tarıma geçerek üretim maliyetlerini düşürme, fındığın yenilebilen ve yenilemeyen kısımlarını kullanarak katma değeri yüksek ürünler üretme, çalışma ve stratejilerini yapay zekâ ve teknolojiyi entegre ederek vermenin yolları arama ve bu minvalde projelerin daha çok desteklenmesi gerektiğine yer verildi.