Beykozlu Giresunlular Derneği’nde Hasan Ali Yücel ve oğlu Şair Can Yücel için anma programı düzenledi.
TRT kökenli deneyimli TV ve Radyo program yapımcısı yazar Harun Yöndem değerlerimizi öyle güzel anlattı ki izleyemeyenler tarihi bir fırsatı kaçırdı. Dolu dolu bir sunum ve anlatımdı, bu anlatım bir Harun Yöndem farkıydı.
Giresun Göreleli Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ile oğlu Şair Can Yücel Beykozlu Giresunlular Derneği tarafından ‘Değerlerimizi Anıyoruz’ programı çerçevesinde anıldı.
Program ve bu programların devamı hakkında bilgilendirmeler yapan Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Hayrullah Usta gelecek aylarda her ay düzenli olarak Giresun’un değerlerini tek tek anacaklarını söyleyerek 19 Ocak 2025 günü de yeni bir anma yapacaklarını açıkladı.
Kavacık’ta dernek merkezinde düzenlenen anma programında programın sunumunu, hazırlanan belgeselde seslendirmeyi Fuat Kuş yaptı.
Dernek faaliyetleri ve çalışmaları hakkında da kısa kısa anlatımlar yapan Başkan Hayrullah Usta amaçlarının 37 yıllık bir tecrübeye sahip bu kurumun daha güzel işlere imza atacağının müjdelerini verdi.
Belgesin söz yazarı metine döken ise Giresun Göreleli, Hasan Ali Yücel’in adını taşıyan İlk ve Orta öğrenimini onun Görele’ye kazandırılan okulda öğrenim gören TV Radyo Program yapımcısı aynı zamanda yazar Harun Yöndem’di.
Harun Yönden metin yazarlığının ötesinde Hasan Ali Yücel’i bütün özelliklerini ve güzelliklerini izleyicilere anlatırken zaman zaman duygusal anlar yaşandı.
Köy Enstitülerini kuran Milli Bakanı olarak tarihe geçen Hasan Yücel’i tarihe geçecek sunumuyla anlatımıyla, özellikleri ve güzellikleriyle hemşehrimiz meslek üstadımız Harun Yöndem oldu.
Hasan Ali Yücel’i ve Can Yücel’i öylesine bir akıcı cümlelerle anlattı ki ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
Çok akıcı bir dil ve söylem kullanan Harun Yöndem, Hasan Ali Yücel ile ilgili kamuoyunda bilinen ve bilinmeyen bütün gerçekleri bilgi birikimi ve araştırmalarıyla anlattı ki hafızaları zenginleştirdi.
Hasan Ali Yücel’in Görele’ye gelişinden, aile bireylerine kadar anlattı.
Türkiye’nin en süreli 7 sene, 7 ay ve 7 gün bu görevde kalan Cumhuriyet döneminin tek Milli Eğitim Bakanı olduğunu söyledi.
Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olarak ülkemize eğitim sistemine kazandırdığı projelerden de bahseden Yöndem, kendi istek ve arzusuyla bu görevden ayrıldığını sözlerine ekledi.
Görele’ye bölge de ortaokulun nasıl açıldığını da konuşmasında belirten Yöndem, asıl amacının Görele’ye Sanat Okulu kazandırmak olduğunu da ilave etti.
Sanat okulu konusunda ısrarını tekrarlayan Yöndem, Görelelilerin kendisinden ortaokulda ısrarcı olmalarından sonra Ankara’ya dönüşünde Ortaokulun açılması talimatını vererek kendisinin de o ortaokuldan mezun olduğunu hatırlattı.
HASAN ALİ YÜCEL BİZİ DÜNYA İLE TANIŞTIRDI
Konuşmasının satırbaşları arasında Hasan Ali Yücel’in bizi dünya ile tanıştırdığını, Köy Enstitülerinin onun eseri olduğunun altını çizdi. Köy Enstitülerinin çok özel bir yeri olduğunu kaydeden Yöndem, Hasan Ali Yücel’in İzmir milletvekili olarak parlamentoya girdiğini vurguladı.
Aslında Giresun milletvekili olarak memleketinden seçilmek istediğini bu bağlamda Giresun’a geldiğini, burada o ilgiyi görmediğinden tercihini İzmir’den yana kullandığını önemine vurgu yaptı.
CAN YÜCEL’İ DE ANLATTI
Yöndem, Hasan Ali Yücel’in şair oğlu Can Yücel’i anmak içinde burada toplanılmasının önemli olduğuna vurgu yaparak şairin hayatını yaşamsal özelliklerini anlatırken şiirlerinden örnekler verdi.
Devlet memurluğu görevinden, İngiltere yıllarından da söz eden Yönden, şair in Datça’da mezarını da ziyaret ettiğini söyledi, anılardan bir demet sundu.