1988 yılı Temmuz ayında Giresun Dergisi tarafından başlatılan unutulmaya yüz tutmuş Otçu Göçü geleneğini yeniden canlandırmak, yaşatmak amacıyla, aynı zamanda gurbetçilerimizin tatillerini doğdukları topraklarda memleketimizde, o güzelim yaylalarımızda geçirmelerini sağlamak amacıyla Otçugöçü ve Sıla Haftası adıyla düzenlediğimiz etkinliklerin mayası tutmuş, 1989 yılında Dereli Belediye Başkanı seçilmesiyle Halil Bektaşoğlu başkanlığında oluşturulan şenlik komitesi devamı getirmiş ve bugünlere Kümbet Yaylası Şenlikleri adını almıştı.

Kümbet Yaylası Şenlikleri 1988 yılının Temmuz ayının son haftası Pazar günü ilki Giresun Dergisi tarafından gerçekleştirmiş olması ve sonrasında Dereli Belediyesi ile beraberinde Dereli Kaymakamlığı da dahil edilerek ilçedeki tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlarında desteği alınarak daha sonra Giresun Valiliği ile Kültür Bakanlığı himayelerinde gerçekleştiriliyordu.

Kümbet Yaylası...

Hatta Giresun Valiliği bölgede yayla turizminin geliştirilmesi ve tanıtımının yapılmasıyla birlikte maddi ve manevi destek te sağlıyordu.

Son yıllarda şenlikler özelliğini kaybedip, kültür ekseninden ve otçu göçü geleneğinden sapması ve saptırılmasıyla siyasi iradenin kontrolü altına girmiş olması nedeniyle hem Giresun Valiliği ve hem de Kültür Bakanlığı desteklerini geri çekilmişti.

Giresun Valiliği İl Özel İdare vasıtasıyla şenliklere belirli bir bütçe ayırıyor, Kümbet Yayla Şenlikleri TRT Ana Bültenlerinde haber olarak veriliyor tüm Türkiye dahil, Avrupa’da ve dünyanın her tarafında izleniyordu.

Hatta gurbetçilerimiz yaz tatillerini bile Kümbet yayla Şenliklerine göre planlıma yapıyordu.

Şenliklerin geçmiş yıllara göre özünden uzaklaştırılması, kültürel ve sosyal değerlerini yitirmesi ulusal kanalları bıraktık yerel meydanında ilgisini cezbetmemeye başladı.

Geçmiş yıllarda pek çok ulusal kanalların dikkatle takip ettiği, günlük yüksek tirajlı gazetelerin sayfalarında haber olarak yer aldığı, pek çok iş insanının dikkatle takip ettiği, yerli ve yabancı turistlerin pek çoğunun ziyaret etmek için sıraya girdiği, merhum ünlü sanayici işadamı Sakıp Sabancı’nın yayla ağası seçildiği şenlikler zaman zaman sekteye uğradı, uğratıldı, şimdilerde yapılmış olsa bile eski VIP halinden çok çok uzak…

Şebinkarahisar’da 3 Gün Kültür Sanat Etkinlikleri İcra Edilecek Şebinkarahisar’da 3 Gün Kültür Sanat Etkinlikleri İcra Edilecek

Ne yazık ki Kümbet yayla Şenlikleri Ana Haber Bültenlerinde yer alırken, görsel ve yazılı basının geniş haber yapıp sayfalarına taşırken kendi ilinde yerel basının bile ilgisiz kaldığı ve haber sayfalarında çok kısa yer verdiği şenlikler haline getirilmiş olması böyle giderse gelecek yıllarda kaybolmaya yüz tutabilir.

Dereli Belediyesi ve Şenlik Düzenleme Kurulu 1990’lı yıllarda Kümbet Yayla Şenlikleri’nin her yıl Temmuz ayının 2. Haftası Cumartesi ve Pazar günü yapılmasını kararlaştırmıştı.

Hava durumuna göre yine Temmuz ayı içerisinde 3. Haftaya da kaydırılabilir görüşü hakim kılınmıştı.

Pek uzun seneler şenlikler bu plan ve program dahilinde sürdü ve iyi de oldu.

Dereli’yi sel aldı, şenlik yapılamazdı kabulümüzdü.

Pandemi dönemi de öyleydi.

Ancak bunun dışındaki mazeretler şenliklerin yapılamamış olması, aslına özüne uygunluğundan çıkarılması kültürel değerlerini yitirmesi bakımından önemli eksiklerdi.

Hele ki Kümbet yayla şenliklerinin dışında pek çok ilçelerimizde bu ve buna benzer yapılan şenlikler Kümbet yayla şenliklerini de zaman zaman gölge de bıraktığı da aşikâr.

Kümbet Yaylası Şenlikleri artık gölge de kalmış şenlik havasına doğru yol yürüyor.

Çok kalabalık olmak çok güzel şenlik yapıldığı anlamına gelmez.

Nitelikli kültürel amaçlarına uygun, yayla geleceğimizi yaşatan şenliklerin yapılması dileği ile 10-11 Ağustus’ta 2024 Pazar günü Kümbet Yaylası Aymaç Çayırında düzenlenen şenliklerde yerinizi alınız.

Giresun yaylalarında ilk Otçu Göçü Yayla Şenlikleri Giresun Dergisi’ tarafından düzenlenmiş olup, tohumu böyle ekilmiştir.

O tohum 1989 yılında Dereli Belediye Başkanı seçilen Halil Bektaşoğlu başkanlığında hemşehrimiz dönemin Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Gazeteci Mustafa Dağ’ın koordinatörlüğünde yeşertildi ve geleneksel hale getirildi.

Daha sonra ilçelerimiz, beldelerimiz ve köylerimiz bu bağlamda hem ilimizde ve hem de gurbetteki Giresun adını taşıyan STK’lar Otçu Göçü Şenlikleri yapmaya devam ediyorlar.

Editör: Remzi Mamaşoğlu