Giresun’da Salep Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyo2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ülkemiz genelinde yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan “Giresun İlinde Salep Üretimini Geliştirme'' alt projesi ile 43 çiftçimize yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumrusu dağıtımı yapılarak salep yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve geliştirmek için proje yürütülmüş ve başarılı sonuçlar alınmıştır.

Salep2

Alınan bu başarılar neticesinde salep yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilerin sayısı giderek artmaya başlamıştır. İlimizde salep yetiştiriciliği yapılan sahaların genişletilmesi ve böylece kırsal alanlarında gelir kaynaklarının çeşitlendirmek, çiftçilerimizde farkındalık oluşturmak ve bölge ekonomisine katma değer kazandırmak amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından 2024 yılı bütçesinden yüzde 50 hibe desteği sağlanması kararlaştırılmıştır.

Vali Serdengeçti, Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nı İnceledi Vali Serdengeçti, Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nı İnceledi

Salep3

Bu kapsamda; havza bazlı destekleme modeli doğrultusunda yüzde 50 hibe ile Tirebolu ilçemizdeki 19 üreticimize 220 kg Serapias vomeracea türü salep yumrusu dağıtımı gerçekleştirildi..  Üreticilerimiz tarafından salep yumrularının 550 m2 alanda ekimi sağlanacaktır.

Salep4

Salep yetiştiriciliği yapmak için izin gereklidir. Üretim yapmak isteyen çiftçilerin, üretim yerinin bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Bu başvuru için ‘Salep Üretimi Başvuru Formu’nun doldurulması ve teslim edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri gerekli incelemeleri yaparak izin vermektedirler. Bu izin, salep üretiminin belirli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Salep1

Editör: Remzi Mamaşoğlu